Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

* Μάθε τέχνη και άστην και όταν πεινάσεις πιάστην ! *




Την Τρίτη το Υπουργείο Παιδείας θα δώσει τις βαθμολογίες των υποψηφίων για τις ανώτερες σχολές!!!

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή θυμάμαι τον εαυτό μου πριν χιλιάδες χρόνια που έδινα και εγώ εξετάσεις!!! Άγχος, διάβασμα και οκ πέρασα εκεί που ήθελα, αφού η σχολή που μπήκα, ήταν η δεύτερη επιλογή μου.

Σίγουρα όμως όταν ήμουν στα μαθητικά μου χρόνια, πληροφόρηση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό , δεν υπήρχε , αλλά αυτό είναι άλλο θέμα....!



Πρόσφατα διάβασα μια έρευνα που έγινε για την πιο δυσεύρετη ειδικότητα στην Ελλάδα :
1. Γραμματείς όλων των βαθμίδων και Προσωπικό Υποστήριξης Γραφείου
2. Εξειδικευμένοι Χειρώνακτες (κυρίως ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί και υδραυλικοί)
3. Τεχνικοί
4. Στελέχη Πωλήσεων
5. Εργάτες
6. Στελέχη Εξυπηρέτησης Πελατών & Προσωπικό Υποστήριξης Πελατών
7. Πτυχιούχοι Μηχανικοί
8. Λογιστές και Χρηματοοικονομικοί Υπάλληλοι
9. Στελέχη Management (Ανώτερο - Ανώτατο Επίπεδο)
10. Προσωπικό Εστιατορίων και Ξενοδοχείων
(πηγή)

Όπως φαίνεται και παραπάνω οι χειρωνακτικές εργασίες έχουν πάει "περίπατο" , γι' αυτό όσοι τις κάνουν τις συγκεκριμένες δουλειές , το οικονομικό τους επίπεδο είναι αρκετά υψηλό!

Τώρα μια ερώτηση:
θα ήθελα να μάθω αν περάσατε σε κάποια σχολή την οποία θέλατε και δεν βρεθήκατε εκεί κατα τύχη? (!)

Τέλος, εύχομαι στα νέα παιδιά να έχουν καλή επιτυχία και επίσης να σκεφτούν σοβαρά ποια ειδικότητα - σχολή θα επιλέξουν , για να έχουν εργασία αργότερα!!!


7 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Η εικόνα όλα τα λεφτά!!! Μα όλα!
Εμένα ήταν 8-9 επιλογή δεν είμαι σίγουρος! Ούτε που ήξερα τι είναι! Το θέμα όμως είναι ότι τελικά κάποιος ή κάτι με έσπρωξε και μπήκα εκεί γιατί κατάλαβα ότι ήταν γάντι για μένα.. τόσο που είμαι κολλημένος πια με αυτό που κάνω!

ΥΓ. Δυσεύρετη ειδικότητα οι λογιστές? Τόσοι λογιστές βγαίνουν κάθε χρόνο! Μήπως δεν τους προσλαμβάνει κανένας;; Τι να πεις...

PN είπε...

Καλά έχω πεθάνει με την εικόνα. Καλά σε ποια σχολή είναι. Όχι πάντως στη δικιά μου που κάνω επιτήρηση...γκρρρρρ!!!!

Εμένα ήταν 9η επιλογή. Κοίτα δεν μπορείς στα 17-18 σου να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις μια ζωή. Αυτό που ξέρω, όμως, είναι ότι σε οτιδήποτε μπορείς να βρεις κάτι που σου αρέσει.

Στην τελική είναι και εν μέρει ευθύνη μας για το που θα καταλήξουμε! Δεν μας τραβάνε οι σχολές με το ζόρι...!!!

apos είπε...

Εμένα οι Πολιτικές Επιστήμες ήταν η πρώτη μου επιλογή. Δεν το μετάνιωσα, απλά ήξερα ότι δεν θα με βοηθήσουν να βρω δουλειά. Το μόνο πράγμα που διαχρονικά με έχει βοηθήσει είναι οι ξένες γλώσσες και δη τα μητρικά ισπανικά.

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Καλημέρα! Όπως έχω δηλώσει και στο blog μου το Παιδαγωγικό ήταν η 4η επιλογή μου.
Μου κάνει εντύπωση πως από τη λίστα με τις πιο δυσεύρετες ειδικότητες λείπουν οι δάσκαλοι! Δεν κάνω πλάκα!!! Τα τελευταία χρονια υπάρχει πρόβλημα να βρεθούν αρκετοί δάσκαλοι για να στελεχωθούν όλα τα σχολεία. Τα ιδιωτικά παρακαλάνε... Είναι μια εξέλιξη που καμιά έρευνα δεν είχε προβλέψει! Μπορούν άραγε αυτές οι έρευνες να προβλέψουν με ακρίβεια ποια επαγγέλματα θα έχουν ζήτηση σε 10 χρόνια; Από την άλλη , θα ήταν σωστό ένας νέος να σπουδάσει κάτι χωρίς να του αρέσει μόνο και μόνο για να έχει δουλειά;;; Δύσκολο θέμα η επιλογή σπουδών και επαγγέλματος...

Aviator είπε...

2η επιλογή ήταν αλλά θεωρώ πολύ σημαντικό να σου αρέσει, έστω και στο ελάχιστο, το αντικείμενο που σπουδάζεις. Διαφορετικά δεν έχει νόημα...

Καλησπέρα.

revqueer είπε...

Εμένα πρώτη επιλογή μεν, δεν ήξερα τι ήθελα όταν δήλωνα δε! Loooooong story!

PaNoS είπε...

Χαίρομαι που περάσατε εκεί που θέλατε!! Συμφωνω ότι πρέπει να σπουδάσεις κατι το οποίο σου αρέσει, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να κοιταξεις αυτο που σου αρέσει αν εχει αργότερα εργασία!! Είναι δυσκολη η επιλογή!