Κυριακή 27 Απριλίου 2008

* Όταν το facebook συνάτησε τον Άνθρωπο*




Είναι εθισμός ;

Είναι μόδα ;

Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας ;




Όπως και να το κάνεις το Facebook κάνει θραύση τους τελευταίους μήνες! Κάθε μέρα γίνονται εγγραφές , με αποτέλεσμα να αποτελεί το πρώτο site με τα περισσότερα μέλη!!! Ακολουθούν το MySpace και το hi5!


Βασικές λειτουργίες του :

Ψάχνεις να βρεις παλιούς συμμαθητές , πρώην συναδελφους, γνωστούς τους οποίους έτυχε να γνωρίσεις μέσω φίλων σου αλλά και να προσθέσεις τους φίλους σου στη λίστα σου, για να μπορείς να μιλάτε όταν είστε στη δουλειά!

Ως κλασικός χρήστης του site χρησιμοποιείς το status για να δηλώσεις στους φίλους σου και μη, την κατάσταση που βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή!

Γράφεις στους τοίχους των γνωστών - φίλων σου μηνύματα, ή αστεία videos του τύπου :


Πήγες στην Άνω Μαγουλίτσα για διακοπές του Πάσχα και έψαξες να βρείς internet cafe για να αλλάξεις το status απο Κoutsi Maria is eating tsoureki σε Koutsi Maria is shopping in Ano Magoulitsa!!

Κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο , το Candy shop από το νέο album της Madonna και έτρεξες κατευθείαν να το κάνεις επικόλληση στον φίλο σου που είναι φανατικός μαζί της !!

Θες να διακόψεις τη σχέση που έχεις τους τελευταίους μήνες και σκέφτεσαι: Μωρέ αντί να μπαίνω στη διαδικασία να της το πω από κοντά, ας αλλάξω το στάτους μου από married σε single! και θα καταλάβει!!! ( θες να πιστεύεις δηλαδή ότι θα καταλάβει !! )

Ανακαλύπτεις μεγάλους Αστέρες της μουσικής αλλά και του cinema και θες γρήγορα να τους προσθέσεις στη λίστα των φίλων σου, λες και τους ήξερες από εχθές και πίνατε καφεδάκι παρέα!

Μπαίνεις σε groups όπως :

1)
Name:
Type:
Description:


2)
Group Info
Name:
Type:
Description:


3)
Group Info
Name:
Type:
Description:



Έχεις μαγαζί στη πιο συνηθισμένη πλέον περιοχή της Αθήνας ( το Γκάζι ντε!) και θες να το κάνεις γνωστό στο ευρύ κοινό? Φτιάχνεις ένα profile, γράφεις λεπτομέρειες για το μαγαζί σου , ανακοινώνεις διάφορα shows που θα λάβουν χώρα στο χώρο σου, καλείς τους φίλους σου, γνωστούς σου , φίλους φίλων σου, σε βάζουν στη λίστα τους και βουαλά!! Μην ξεχνιόμαστε και πάντοτε δωρεάν!!!

Καλά όλα αυτά, αλλά το ερώτημα μου είναι το εξής : Γιατί να μένω ώρες σε αυτή την ιστοσελίδα και να ασχολούμαι συνεχώς με τις ανησυχίες των άλλων γνωστών και μη , όταν μπορώ να απασχολήσω τον εαυτό μου με άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα μια βόλτα με τα πόδια παρέα με τα φιλαράκια μου, εξόρμηση στους δρόμους αγκαλιά με την φωτογραφική μου και να συλλέγω εικόνες ή και σπίτι αν μείνω να δω μια αγαπημένη ταινία ή να διαβάσω ένα βιβλίο ?!

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που αρνείται το ίντερνετ, ίσα ίσα το αντίθετο, απλά δεν μου αρέσει τόσο να ασχολούμαι μόνο με ένα πράγμα και μάλιστα τόσο φανατικά!! Όταν δε πιάνω τον εαυτό μου να μένει για ώρες μπροστά στην οθόνη, τότε με πιάνει κάτι του τύπου: έλα ρε ξεκόλλα αμάν με αυτό το μαραφέτι και αυτομάτως σκέφτομαι: στα παλιά τα χρόνια όταν δεν είχες αυτό (το μαραφέτι μωρέ) πως πέρναγαν οι ώρες?

Κάπου διάβασα μια άποψη ενός χρήστη του facebook : "Καλή είναι αυτή η φάση, αφού μπορώ να τα λέω με τους φίλους μου και να μην χρειάζεται να μετακινηθώ και ούτε καφέδες ούτε τίποτα!! " Και συνέχισε να λέει:" Γκόμενες που βρίσκω? μπαίνω σε διάφορα σχετικά "δωμάτια" γνωριμιών (chatroom) και κάνω κατάσταση! Εκεί είναι πιο χαλαρά τα πράγματα απ' ότι έξω που το παίζουν όλες diva !!! "

Αναρωτήθηκα αλλά κατευθείαν έδωσα απάντηση στον εαυτό μου : Το internet είναι όπως η βενζίνη στο αυτοκίνητο! Αν δεν κάτσω 5 ώρες στον υπολογιστή, νιώθω αδύναμος , σαν κάτι να μου λείπει!

Σκέφτομαι απο την άλλη ότι είμαι τυχερός αφού μέχρι τα 23 δεν είχα διαδίκτυο και έτσι έχω ζήσει ανέμελα παιδικά χρόνια με παιχνίδια , την εφηβεία μου με τους ερωτές μου και τις πλάκες με τους φίλους μου , τα οποία σίγουρα δεν θα τα ζήσουν οι επόμενες γεννιές αλλά και τώρα τα παιδιά που είναι 8, 9 , 10 ετών ....! Εύχομαι όμως να ζούν λιγότερο με το internet γενικότερα!

Κάπου εδώ σταματώ , αφού η ιδεά ήταν να γράψω για τον εθισμό που παρατηρώ τον τελευταίο καιρό στο facebook και κατέληξα να κάνω ανάλυση για τον εθισμό που υπάρχει γενικότερα στο διαδίκτυο!!!


Αφιερωμένο στα χρόνια που πέρασαν :-) ...:

13 σχόλια:

apos είπε...

Προσωπικά, το facebook το αποκαλώ πρώηνbook. Πολύ μου αρέσει το She bop, αν και μου θυμίζει κάτι πολύ νιάτα μου, όταν εσύ ήσουν σχεδόν αγέννητος και άκουγα μια τρελλή και αλλοπρόσαλη με το όνομα Cindy Lauper.
Και ένα κουίζ, γιατί δεν μπορώ να μην κάνω και τον ξερόλα: σε τι αναφέρεται το τραγούδι?

PaNoS είπε...

E σαν πιο μεγάλος απο εμένα θα πρέπει να έχεις βρεί τόσα χρόνια την απάντηση στο Κουιζ σου!!!

apos είπε...

Την απάντηση την είχα ακούσει τότε που βγήκε το τραγούδι. Στην εκπομπή 'Μουσικόραμα'. Αν σου λέει κάτι η εκπομπή...

Ανώνυμος είπε...

Πανουλη..κατω τα ξερα σου απο το Facebook..σημερα βρηκα παλιους συμμαθητες...για ηρεμα...για ηρεμα..
*που εισαι χαμενο?*

musicbug είπε...

Den tin palevw pia me to Facebook! Olo kati xaza applications, kati oti nanai clubs, kai poios o logos gia ola ayta?? To MySpace einai xilies fores kalytero!
Cyndi Lauper!!!! Ti les twra??? Exw kollima mazi tis apo mikroulis:-)
To "She Bop" anaferete ston gynekeio avnanismo, swsta Apos?

apos είπε...

Στον αυνανισμό, νομίζω, γενικώς. Τώρα δεν θα τσακωθούμε για το φύλο, χε χε.

revqueer είπε...

Εγώ δεν έχω facebook! Και νομίζω πως δε θα μπω στο κόπο να φτιάξω κιόλας!

apos είπε...

Ποτέ μην λες ποτέ, revqueer...

comingThrough είπε...

ego exo facebook... einai epikindyno, upoulo... de tou fainetai, alla einai!!! PROSOXI! se mageyei na kolliseis stin othoni kai o xronos perna, ta panta ksexnas, ola ta afineis... kati poli ipopto kai yperfysiko prepei na symbainei... Brain game paizete?!:P

gamato to finalFantasy!

Hide In My Suitcase είπε...

Eimai se mia fasi tis zwis mou (Stratos), pou 8 wres sto FaceBook einai apo ta pio paragwgika pragmata pou mou symvainoun, opote den exw kamia typsi.
Elpizw na to elattwsw omws molis apolythw! To dilwnw dimosia kai sas thelw martyres! :-)

PaNoS είπε...

apos: Ακουστά την έχω την εκπομπή!

γ(κ)αμει ??: Ε και? Σιγά τα αυγά!!!Ασε με μωρέ με το μαραφέτι!!

musicbug: Συμφωνώ απόλυτα για το ΜySpace!!!!!!!

revqueer: Και καλα θα κάνεις να μην φτιάξεις προφιλ!!!


comingThrough: Πες τα πες τα!!! ΠΡΟΣΟΧΗΗΗΗΗΗΗ!!!!!!!!

Giannis ppm: Έχεις δίκιο , διοτι ο στρατος δεν παλεύεται!! Θα το αντιμετωπίσω και εγω σε λιγο καιρό και ίσως τοτε να αλλάξω γνώμη για το facebook!!!

Dr_MAD είπε...

απαπα!

Εκτός του ότι ο Rev είναι πλεον στο πρώημπουκ (απος έχουμε κοινούς ορισμούς ΜΕ φαίνεται), πρέπει να αρχίσω να υποψιάζομαι ποιος είσαι εσύ... γιατί τους υπολοίπους τους έχω βρει... χαχαχαχα

PaNoS είπε...

Aντε αντε..ψάξε να βρείς...δεν ειναι καθόλου δύσκολο!! Εχεις αρκετη βοήθεια!!! ;-)