Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

* 21.03 Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού *



Πόσες φορές έχετε δει το ρατσισμό γύρω σας?

Πόσες φορές έχετε γίνει εσείς οι ίδιοι ρατσιστές?


Ο ορισμός του Ρατσισμού, σύμφωνα με την e-εγκυκλοπαίδεια, είναι το φαινόμενο κατά το οποίο μια ομάδα (κοινωνική, φυλετική, θρησκευτική, με συγκεκριμένες πεποιθήσεις) τυγχάνει αρνητικής αντιμετώπισης από μια άλλη ομοειδή ομάδα και μπορεί να διακριθεί σε πολλά είδη. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη (από το αγγλικό race = φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός. (ΒΙΚΙΠΑίΔΕΙΑ)

Είδη Ρατσιμού:
  1. Φυλετικός ρατσισμός
  2. Θρησκευτικός ρατσισμός
  3. Κοινωνικός ρατσισμός

Περιπτώσεις Ρατσισμού που έχουν δει το φως της δημοσιότητας:

  1. Γίνεται σύλληψη 2 νεαρών! Ο ένας Αλβανός στη καταγωγή και ο άλλος Έλληνας και ναρκομανής! Οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα με την κατηγορία της ληστείας και τον ξυλοδαρμό μιας ηλικιωμένης γυναίκας! Αποδεικνύεται στη πορεία ότι αυτή η γυναίκα ήταν μια 42Χρόνη, η οποία πήγε στο αστυνομικό τμήμα να κατάθεσει. Αφού βαφτίζονται οι δυο κατηγορούμενοι με τους αριθμούς 1 και 2 , ο εντολέας (αστυνομικός) τους είπε το εξής: "Ο αριθμός 1 να χτυπήσει τον αριθμό 2 και το αντίστροφο! "
  2. Στο ίδιο αστυνομικό τμήμα έχει συλληφθεί ένας Ασιάτης και ο ίδιος αστυνομικός συνεχίζει το πρωτότυπο αυτό τρόπο τιμωρίας! Το ξύλο συνεχίστηκε για τα καλά, με τη παρουσία 5 αστυνομικών αυτή τη φορά!! Βρήκε πατέντα ο άνθρωπος με σκοπό την τιμωρία!!
  3. Ένας νεαρός με νοητική στέρηση έχει επισκεφθεί ένα αστυνομικό τμήμα για να τους πει ένα πρόβλημά του! Έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι το συγκεκριμένο άτομο, είχε πρόβλημα στην ομιλία του και αφού τον τράβαγαν βίντεο με το κινητό , του έκαναν ερωτήσεις με σκοπό να γίνεται όλο και πιο πολύ εμφανές το πρόβλημα που είχε και κατά επέκταση να γελούν με αυτό!
  4. Ο φοιτητής που ξυλοκοπήθηκε από μια 10ρια αστυνομικούς γιατί θεώρησαν πως ήταν μια "απειλή" για το κράτος??! Το να βαράνε 125 έναν είναι απόλυτα τιμητικό!! Αναρωτιέμαι αυτοί η αστυνομικοί πήραν καμιά προαγωγή γι' αυτό το κατόρθωμα τους??
Αυτές και άλλες πολλές περιπτώσεις , οι οποίες δεν έχουν βγει στην επιφάνεια, φανερώνουν τον ρατσισμό που έχουν ορισμένοι άνθρωποι και τον εκδηλώνουν με πολύ άσχημους τρόπους!! Θα μου πεις ότι ο ρατσισμός δεν είναι εμφανές, μόνο στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας! Θα συμφωνήσω απόλυτα!

Περιπτώσεις ρατσισμού απο τη καθημερινή ζωή:

Στο σχολείο ακόμη και μάλιστα στις τάξεις του δημοτικού, έχετε σίγουρα ζήσει περιστατικό που βρίσκεται μέσα σε "Ρατσιστικά πλαίσια"!! Μια ομάδα παιδιών παίζει, ενώ πιο πέρα βρίσκεται ένα παιδάκι το οποίο έχει κάποια κιλά παραπάνω και δεν του δίνουν σημασία!!!

Τα παιδιά των Αθιγγανων που βρίσκονται στα φανάρια και κάθονται βρώμικα με ένα χαρτομάντιλο στο χέρι, τι αντιμετώπιση έχουν ??

Όταν βρίσκεσαι μέσα στον τρένο και μπαίνει κάποιος να ζητήσει χρήματα, έχει δεις τις φάτσες γύρω σου πώς τον κοιτάζουν?

Άλλη μια περίπτωση είναι αυτή την ομοφυλοφίλων! Γνωρίζουμε όλοι μας ποίες είναι αυτές οι φράσεις με τι οποίες τους χαρακτηρίζουν! Αν κάποιος ομοφυλόφιλος εργάζεται σε μια εταιρεία και πει στους συναδελφους του τις ερωτικές επιθυμίες - προτιμήσεις του, πως λέτε να αντιδράσουν οι περισσότεροι?

Πόσο "ρατσιστικά" κοιτάζει η κυβέρνηση το τελευταίο καιρό όλους τους εργαζόμενους σχετικά με το ασφαλιστικό?? Και ξέρετε γιατί? Γιατί τους θεωρούν ηλίθιους και ότι δεν μπορουν να κατανοήσουν πως το καινούριο ασφαλιστικό νομοσχέδιο βασίζεται στην εξής άποψη: "Θα δουλευείς 45 χρόνια υποχρεωτικά, όπου οι εισφορές σου θα ξεπρνούν το 85% και όταν είναι η ώρα της σύνταξης , με 500Ε θα ζείς μια χαρά!!!"

Όλα αυτά από που ξεκινούν? Η οικογένεια και το Κράτος κάνουν ότι μπορούν?

Ο Ρατσισμός είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των ανθρώπων που θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους, ταλαντούχους, μοναδικούς, με αποτέλεσμα να βάζουν στο περιθώριο άλλους ανθρώπους , τους οποίους θεωρούν κατώτερους τους και βέβαια υποδιαίστερους!!!

Το καλύτερο θα ήταν αυτά τα κρούσματα ρατσισμού να μην υπήρχαν! Αλλά όσο δεν θα υπάρχει παιδεία, προκόπη μην περιμένετε για πολλά θέματα!

5 σχόλια:

comingThrough είπε...

an kapoios eniothe oti einai monadikos(oloi eimaste) kai talantouxos, an ta eixe kala me ton eayto tou kai itan sioguros gia ayto de tha ekdilone ratsistikes symperifores, to antitheto mallon!!! aytos pou den einai sigouros gia ton eayto tou kai xreiazetai epibebaiosi kai fobatai oti tha "xathei" dipla se alla atoma... tote aytos briskei ayto to tropo gia na ksexorisei kai na fanei anoteros. de ksero, mia skepsi, mporei na kano kai lathos

revqueer είπε...

Θα συμφωνήσω με comingthrough. Τα δικά μας κόμπλεξ είναι που μας κάνουν ρατσιστές, σεξιστές κτλ.

APSOY είπε...

πες με απαισιόδοξο, αλλά νομίζω ποτέ δε θα σταματήσει ο ρατσισμός...
μπορεί να αλλάξει δέκτες, αλλά πάντα θα υπάρχει...
Μεγάλο μερίδιο ανθρώπων "τρέφονται" απ' αυτό... Αν δεν μειώσουν κάποιον, δε θα νιώσουν ανεβασμένοι οι ίδιοι...

δυστυχώς...!

Τεσπά. ωραία τα λες...! :)

apos είπε...

Ο ρατσισμός τρέφεται από το φόβο. Στο διαφορετικό, το άγνωστο, το περίεργο. Και απ'ο αυτό τον φόβο, ειλικρινά δεν ξέρω πώς γλιτώνουμε. Βάζω και τον εαυτό μου μέσα.

Equilibrium είπε...

καλέ άε κάτω τις παγκόσμιες μέρες και παίξε στο παιχνίδι!

όλο υποσχέσεις είσαι :)

χαχαχα, μια χαρά τα'πες πάλι, το θέμα είναι ποιος ακούει... :)